петък, 26 април 2024 г.

Вносът на работници: сигнали за рушвети; с мечтаната виза дошлите може бързо да се "разбягат" към Европа

  

                     Снимка: Булфото

За този летен сезон туристическият бизнес смята да си осигури кадри от пазари като Киргизстан, Непал, Бангладеш, Индонезия, Индия. Но среща трудности.

Но и да ги осигури, дали ще може да ги задържи за целия сезон, след като България вече е в шенгенската зона по въздух и море, а скоро може и изцяло, което би осигурило добри възможности за имащите работна виза.

Властта се отказа от извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюша

  

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по БНТ.

Борисов: Ако Ваня Григорова влезе в политиката, може следващото НС да е много по-различно

  

Заявката на Ваня Григорова да влезе в политиката може да направи следващия парламент по-различен, съдейки от предизборната ѝ кампания за кмет на София. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

Очакваме ръст от около 15 на сто на туризма в България през това лято

 Top 5 beach resorts on the Bulgarian Black sea coast. Have you been to any  of them. What did you think? : r/AskBalkans

"Основно искане на туристическия бранш преди началото на летния туристически сезон нашите консулства, особено в Централна Азия, където основно се случва набирането на работници от трети страни за нуждите на сектора, да повишат капацитета си. Разговори са водени и считаме, че това е постижимо" - това обяви пред журналисти в курортния комплекс "Слънчев бряг" служебният министър на туризма Евтим Милошев.

Работодатели от туристическия бранш завеждат колективен иск срещу държавата

 

Юристи от миграционни центрове и работодатели обмислят колективен иск срещу държавата заради пропуснати ползи. Те отправят упреци за забавени процедури по издаването на визи за сезонните работници от трети страни, които туристическият бранш очаква, съобщава БНР.

четвъртък, 25 април 2024 г.

Пуснаха от ареста хората на Динко от Ямбол срещу 20 000 лв. гаранция

 Архивна снимка на Динко от Ямбол

                 Архивна снимка: Bulphoto
Бургаският апелативен съд отмени определение на Ямболския окръжен съд и постанови мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на по 10 000 лв. спрямо Григор Г. и Стойко К.

Росен Желязков: Благодаря и за доверието, и за недоверието, искам да се извиня на всички

 

Росен Желязков се изправи на трибуната няколко минути преди да бъде свален от поста със 129 гласа "за", за да призове депутатите към смирение и потискане на егото, за да "не се озоват на ешафода", докато си мислят, че играят на политическата сцена. 

Бумът на оръжията: Възход на ВМЗ - Сопот и рекордни приходи от 828 млн. лeва

  

"Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) в Сопот отчитат рекордните 828 млн. лв. нетни приходи от продажби за 2023 г., което е двойно повече спрямо предходната година, съобщиха от дружеството, което е в състава на Държавната консолидационна компания (ДКК).

Росен Желязков беше свален от председателския пост в Народното събрание / видео

 Свалиха Росен Желязков от председателския пост, ГЕРБ предупреди ПП-ДБ за  последици | Днес.dir.bg

След повече от два часа дебати, в които мощно нахлу предизборната тематика, Росен Желязков беше свален от председателския пост в Народното събрание със 129 гласа "за" и 103 депутати, гласували против. Освобождаването му предсрочно беше подкрепено от ПП-ДБ, "Възраждане", БСП и ИТН. Зад Желязков застанаха от ГЕРБ и ДПС.

Борисов: Поздравявам новата сглобка, ще се изредят още 5-6 служебни правителства / видео

  

Искам да поздравя колегите от "Възраждане", ПП-ДБ, БСП и ИТН за новата коалиция. Те ме улесняват много, защото повече няма да има въпроси нито за ДПС, нито за ПП, нито за сглобки.

Ето какво се случи, след като Германия върна 19% ДДС в заведенията

 Улица със заведения в стария град на Фюсен в Бавария

Не само в България има сюжети с ДДС в ресторантите. Ето какво разказва един собственик на ресторант в Германия: "Идват петима клиенти за обяд и поръчват нещо за ядене. От тях четирима не искат напитки, но единият постоянно притичва до колата си, за да пие вода от пластмасова бутилка. На него му предложих чешмяна вода - безплатно, естествено. Други двама пък искат да си поделят една обща порция - е, добре, това е приемливо, защото ние сме известни с препълнените си чинии. Но като ресторантьор ти иде да си скубеш косите", разказва пред АРД Адриан Валдес.

Новините от днес и със задна дата